Un dels grans reptes que té el fotògraf és dominar la profunditat de camp, es a dir enfocar l’àrea desitjada i buscar l’àrea de desenfocament que faci més atractiva la presa. Per això s’ha d’utilitzar la lent adequada, calcular l’exposició i controlar la nitidesa. A molts fotògrafs, sobretot als amateur, els costa molta feina controlar l’enfocament, especialment quan comencen a experimentar amb els modes manuals. Des de fa un parell d’anys, però, s’està desenvolupant una nova tecnologia que farà manipulable l’àrea d’enfocament d’una presa durant el processament: estem parlant de la fotografia plenòptica.
Aquesta tecnologia permet, en la fase de postproducció, recuperar la nitidesa d’imatges que no es van enfocar adequadament en el moment de la captura. Es tracta d’una tecnologia que encara s’està desenvolupant i que possiblement tingui major auge en propers anys. La primera empresa que ja te al mercat càmeres d’aquest tipus és Lytro.
No obstant això, Adobe també està desenvolupant una càmera plenòptica. Aquesta consta de diverses lents microscòpiques col·locades davant del sensor (cosa molt semblant a la vista que té una mosca) que permeten capturar diferents imatges, les quals posteriorment li donen l’oportunitat al fotògraf de definir la nitidesa o eliminar-la. Gràcies a aquests milers de petites lents, encarregades de registrar tots els plans focals de l’àrea fotografiada, és possible definir l’enfocament dels plans que es desitgi. Així, la llum no incideix sobre un sol punt en el sensor, com ho fa en les càmeres tradicionals, sinó que registra milers d’imatges. Es pensa que en un futur aquestes càmeres podran generar imatges en 3D sense necessitar-se l’ús de sistemes estereoscòpics, que milloraran la captura en HDR i que fins i tot es podran aplicar filtres polaritzadors a posteriori.
Aquesta tecnologia pel moment no permet generar arxius de grans dimensions, cosa que restringeix la mida de les impressions a realitzar i n’impedeix la seva reproducció en aparells d’alta definició. Les empreses, però, estan treballant en nous sensors amb un nou tipus de fotodiodes que permetin millorar la resolució de la imatge.
Aquesta nova tecnologia facilitarà la composició d’una imatge, però també farà que es perdi consciència a l’hora de realitzar una fotografia amb la inherent pèrdua de sensibilitat i la possible banalització de la presa d’imatges. Tot avenç tecnològic ha d’aplaudir-se, però no hem de confiar excessivament en funcionalitats que escapin al nostre control per tal que els nostres sentits es mantinguin alerta.