El passat 27 de novembre dins del cicle de conferències Els Divendres de El Visor vam tenir la sort de comptar amb la participació del Col·lectiu Dinoudinou, que ens va parlar d’una de les tècniques pioneres de la fotografia: el col·lodió humit.
El Col·lectiu Dinoudinou neix al novembre de 2011 i ho fa precisament a partir d’un curs de col·lodió humit impartit per l’Atelier Retaguardia. Després d’estar una quants anys al seu Submarí de la Nau Ivanow ara els podem trobar acabant d’instal·lar-se a Piramidon Centre d’Art Contemporani des d’on inicien una nova etapa en la seva tasca d’investigar, experimentar i difondre els diferents procediments basats en la fotografia química.
A la seva xerrada ens van explicar com el col·lodió humit, tècnica fotogràfica introduïda al 1851 per Fredrerick Scoot Archer, va ser segurament un del processos fotogràfics més emblemàtics de la fotografia del s. XIX. Si el daguerreotip va aconseguir crear imatges directes d’una precisió exquisida i el calotip va introduir el procés negatiu-positiu (amb la conseqüent facilitat de reproducció), es pot afirmar que el col·lodió humit va ser capaç integrar els avantatges d’ambdues tècniques i a més a més d’una manera molt més senzilla. El seu èxit fou instantani.
Caigut en l’oblit un cop aparegué la gelatina seca de bromur de plata, aquesta tècnica està vivint un “renaixement” en els darrers anys, a partir de la recerca de diversos autors i creadors nord-americans com Joni Sternbach, Mark Zimmerman, John Coffer, Quinn Jacobson o Sally Mann, entre d’altres.
Finalment ens van introduir d’una forma molt didàctica i gràcies a tots els estris que van portar a la realització teòrica d’una fotografia amb col·lodió humit (per aprendre’n més i potinejar amb els químics ens apuntarem de ben segur a un dels seus tallers). Els resultats els vam poder veure en la gran quantitat de plaques que ens van portar, un gaudi per la vista ja que la fisicalitat que desprenen aquestes peces és ben difícil de descriure i cal doncs tenir-ne una entre les mans.
Moltes gràcies a tots els assistents i sobre tot a Katy Riquelme, a Txema Gómez i al Jordi Gómez del Col·lectiu Dinoudinou per haver-nos encomanat el seu entusiasme.